Mangó - cékla csatni


    Édes, savanyú, erős, gyümölcsös, zöldséges lekvárszerű készítmény. Állítólag időszámítás előtt 500 óta ismert. A caṭnī szankszkrit szó, aminek a jelentése nyalás, ujj-nyalás. 

    Régóta szerettem volna már megkóstolni ezt az ételt. Olvasgattam a recepteket a neten, a végén ez a változat tetszett a legjobban. Elkészítettem. Hihetetlen ízek keveréke, sorozata ront rád az evésekor. Ahogy a szájba kerül, az agy képtelen egyszerre feldolgozni az ízleléskor kapott rengeteg információt; másodpercek kellenek, hogy a tudatodig jusson, milyen ízeket érzel.

    Ez egy angol-indiai recept, a hozzávalók a következők:


    • 1 evőkanál növényi olaj
    • 2 teáskanál friss gyömbér, apróra vágott
    • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágott
    • 1 kisebb lilahagyma, apróra vágott
    • 1 piros chili, szeletelt
    • 1 teáskanál őrölt koriander
    • ½ teáskanál őrölt kömény
    • ¼ teáskanál kurkuma
    • ¼ teáskanál őrölt kardamom
    • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
    • ¼ teáskanál őrölt fahéj
    • ¼ teáskanál só
    • 3 mangó, meghámozva és kockára vágott
    • 2 kisebb cékla, kockára vágva, és előfőzve sós vízben pár percig
    • 2 csésze fehér kristálycukor
    • 1 csésze fehér borecet
    Elkészítése pofonegyszerű: egy lábosban forrósítsd fel az olajat, majd a hagymát, fokhagymát, gyömbért, chilit. Egy percig pirítsd meg, aztán tedd rá a fűszereket, és egy kicsit így is pirítsd tovább. Utána tedd bele a mangót és a céklát, a cukrot és az ecetet. Kis lángon, fedő nélkül főzd egy órán át. Persze néha kevergesd meg. 
    Húsokhoz, szendvicsekhez használhatod hidegen, melegen. Sőt pácoláshoz teheted a többi pácanyag mellé. Például ez a recept. A céklát elhagyhatod, ha nem szereted vagy nem akarod, hogy piros legyen. Természetesen a chili mennyiségét a te és a családod erős ízhez való hozzáállásának a mértéke szerint adagold.
    Én a végén adtam hozzá a tartósítás miatt két evőkanál 3:1 dzsemfixet a tartósítás miatt. Még melegen kell üvegekbe rakni. Az egyik karácsonyi ajándékunk például ez.




    Megjegyzések

    Népszerű bejegyzések