Mangó - cékla csatni
Édes, savanyú, erős, gyümölcsös, zöldséges lekvárszerű készítmény. Állítólag időszámítás előtt 500 óta ismert. A caṭnī szankszkrit szó, aminek a jelentése nyalás, ujj-nyalás.
Régóta szerettem volna már megkóstolni ezt az ételt. Olvasgattam a recepteket a neten, a végén ez a változat tetszett a legjobban. Elkészítettem. Hihetetlen ízek keveréke, sorozata ront rád az evésekor. Ahogy a szájba kerül, az agy képtelen egyszerre feldolgozni az ízleléskor kapott rengeteg információt; másodpercek kellenek, hogy a tudatodig jusson, milyen ízeket érzel.
Ez egy angol-indiai recept, a hozzávalók a következők:
- 1 evőkanál növényi olaj
- 2 teáskanál friss gyömbér, apróra vágott
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágott
- 1 kisebb lilahagyma, apróra vágott
- 1 piros chili, szeletelt
- 1 teáskanál őrölt koriander
- ½ teáskanál őrölt kömény
- ¼ teáskanál kurkuma
- ¼ teáskanál őrölt kardamom
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál só
- 3 mangó, meghámozva és kockára vágott
- 2 kisebb cékla, kockára vágva, és előfőzve sós vízben pár percig
- 2 csésze fehér kristálycukor
- 1 csésze fehér borecet
Elkészítése pofonegyszerű: egy lábosban forrósítsd fel az olajat, majd a hagymát, fokhagymát, gyömbért, chilit. Egy percig pirítsd meg, aztán tedd rá a fűszereket, és egy kicsit így is pirítsd tovább. Utána tedd bele a mangót és a céklát, a cukrot és az ecetet. Kis lángon, fedő nélkül főzd egy órán át. Persze néha kevergesd meg.
Húsokhoz, szendvicsekhez használhatod hidegen, melegen. Sőt pácoláshoz teheted a többi pácanyag mellé. Például ez a recept. A céklát elhagyhatod, ha nem szereted vagy nem akarod, hogy piros legyen. Természetesen a chili mennyiségét a te és a családod erős ízhez való hozzáállásának a mértéke szerint adagold.
Húsokhoz, szendvicsekhez használhatod hidegen, melegen. Sőt pácoláshoz teheted a többi pácanyag mellé. Például ez a recept. A céklát elhagyhatod, ha nem szereted vagy nem akarod, hogy piros legyen. Természetesen a chili mennyiségét a te és a családod erős ízhez való hozzáállásának a mértéke szerint adagold.
Én a végén adtam hozzá a tartósítás miatt két evőkanál 3:1 dzsemfixet a tartósítás miatt. Még melegen kell üvegekbe rakni. Az egyik karácsonyi ajándékunk például ez.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése